-----

. "Hull a hó és hózik..."
Az Ön kutyája nem fázik?

Kihűlés miatt telente több száz kutya pusztul el Magyarországon. A kóbor, gazdátlan állatok fagyhalála szomorú, de a gazdás kutyák pusztulása még fájdalmasabb – talán mert ekkor egy konkrét ember, a gazda gondatlansága is felmerül... valamit nem tett meg, amit pedig megtehetett volna.

.....
Lássuk, mit tehetünk azért, hogy négylábú kedvenceink jó egészségben teleljenek át.

I. Lakásban tartott kutyák

Városi ebek egyetlen téli tortúráját a sózott utakon való közlekedés jelenti. Ne szégyelljünk mancsukra kutyacipellőt húzni, akármennyire is nevetségesen néznek ki benne. Egy kutya talp-párnáján számos apró repedés, karcolás lehet, és ha ezekbe só kerül, az kibírhatatlanul csíphet. A cipőcskéket esetenként speciális kutyatalp-védő krémmel is helyettesíthetjük.

Komoly kihűlés a szobakutyákat a séták alkalmával nem veszélyezteti, annál inkább a megfázás, torokgyulladás. Ha ez bekövetkezik, haladéktalanul keressenek fel állatorvost!

II. Kertben, kennelben tartott kutyák

Közülük a rövidszőrűek, az öreg, idős valamint a beteg kutyák vannak télen különösen fenyegetett helyzetben.

• Etessük a kutyákat kalóriadúsabb eledellel már késő ősztől. Az így felszedett pár centis zsírréteg hőszigetelő hatása jótékonyan érvényesül. Természetesen nem arról van szó, hogy malackává kell hízlalni őket. 

• A házilag elkészített eledelt melegen (nem forrón!) adjuk a kutyának.

• Különösen fontos a megfelelő vízellátás a száraztáppal etetett kutyáknak. Mivel szabadban ilyenkor pillanatok alatt megfagyhat a víz az itatóedényben, ezért naponta többször is szükséges megkínálni őket friss vízzel.

• A kutyaházat szélvédett helyre kell telepíteni. A lábazat kialakítása (akár téglákkal is) fontos tényező az alsó szigetelés szempontjából. A sátortetős kutyaház jó lehet eső, vagy nyáron tűző napsütés ellen, de nem véd a hideg ellen. A kutya által kihasználatlan, fölös légteret az állat nem tudja a saját testmelegével befűteni. Éppen ezért a legcélszerűbb kutyaház a lapos-tetős, ami akkora, hogy a kutya lehajtott fejjel, állva éppen belefér. Előtér kialakítása a belső széljárást csökkentheti. A kutyaház legmegfelelőbb alkotóeleme a fa. Szigeteléshez hungarocell és üveggyapot is használható, azonban vigyázni kell, hogy ezekből egy picurka anyag se lógjon ki és ne legyen látható, mert ha a ház tulajdonosa neki áll a bontásnak... hát az nem túl épületes látvány.

• Mi legyen a házban. Rongy, papír, széna, szalma? A rongy az első havazáskor vizes lesz és az is marad tél végéig, tehát nem jó. A papírral, még ha karton is, ugyanez a helyzet, azzal a kivétellel, hogy az szét is mállik. A széna viszonylag hamar megpenészedik, tehát az sem jó. A faforgács (nem fűrészpor!) szorgos gazdák ebeinek ajánlható, ui. a kutyaházból a kutya szőrén kihurcolt és szétszórt forgácsdarabkák napi takarítási plusz feladatot jelentenek. A szalma tűnik a legmegfelelőbb kutyaágynak. Hosszabb szőrű kutyák gyakran kikotornak mindenfajta bélést a házból és a csupasz fa aljzaton fekszenek. Bízzuk rájuk a választást.

• Kell-e függöny a kutyaház bejáratához. Ezt a kérdést is döntse el maga a lakó! Ha az első függönyt leszedi, akkor nincs értelme további rongydarabokat föláldozni.

• Mi a helyzet társbérlők esetén? Most nem a bolhákra gondolok, hanem arra az esetre, ha több kutya használ egyszerre egy kutyaházat. Nos, ha a bérlők valóban jól megférnek egymással, akkor nincs semmi gond. A baj ott kezdődik, ha ezt csak a gazdi hiszi így, a valóság pedig másként fest: az engedékenyebbet, ill. a gyengébbet kitúrja(ák) a zsarnok házfoglaló(k). Egy kitúrt, rövidszőrű kutya fagyos napokon pár óra alatt kihűlhet! Egy tacsi ilyen okból eredően fejezte be életét tavaly az állatorvosi egyetem intenzív osztályán... nem tudták már felmelegíteni. Kutyatársai kitúrták a közös kutyaházból, és ezzel kitúrták az életből is...

• Ilyen tragédiákat megelőzendő célszerű minden egyes kutyának "személyre szóló" kutyaházat készíteni. Előfordulhat, hogy 1-1 lak üresen áll egész télen. De inkább, mint hogy egy kutyus fedél nélkül maradjon akár csak egy éjszakára is.

• Vizslák, tacskók és más kertben tartott rövidszőrű kutyák téli életét aranyozhatja be egy infralámpa. Sem egy 150 W-os infralámpa vételára (6-700 Ft), sem pedig az áramfogyasztása nem különösebben megterhelő a családi pénztárcának. A lámpa az elektromos vezeték körültekintő elvezetése mellett szinte bármilyen szélvédett sarokba, zugba telepíthető. (De nem a kutyaházba!) Elhelyezésekkor ügyelni kell a hatásos, de biztonságos magasság beállítására. Ha túl magasan van, akkor melegítő ereje elvész. Ha túl alacsonyan, akkor megégetheti a kutya szőrét.

Külföldön elektromos kutyamelegítő fekhely is kapható.

Ha mégis megtörtént a baj, és a kihűlt kutyát még élve találják, siessenek azonnal állatorvoshoz. Szakszerű, fokozatos felmelegítéssel esetleg megtudják menteni az életét.

Dr. Lévai Piroska
.
-----
...

..
...